Programma

Op dit moment is het programma voor de Open Kerkendag 2019 nog niet bekend. Hou onze website en social media in de gaten voor meer informatie.

‘S GRAVENMOER | HERVORMDE GEMEENTE ‘S GRAVENMOER

De Hervormde Kerk ligt aan de Kerkdijk 15 te ’s Gravenmoer. De kerk stamt uit de 15e eeuw en is sinds 1610 in gebruik als Hervormde Kerk. De kerk is op zaterdag 25 november geopend tussen 13:00 en 17:00 uur. De kerk is te bezichtigen, het orgel zal van tijd tot tijd worden bespeeld en ook rondleidingen zijn mogelijk. In de omgeving van de kerk wordt de jaarlijkse Winterfair gehouden die ook zeker een bezoek waard is.

Lees meer >

BERGEN OP ZOOM | GERTRUDISKERK (PEPERBUS)

Nadere informatie volgt spoedig.

Lees meer >

BREDA | WAALSE KERK

Tentoonstelling |

In 1429 beginnen de voorbereidingen voor de bouw van een Capucijner klooster met daarnaast een kapel, in opdracht van Johanna van Polanen, de vrouw van Engelbrecht I van Nassau. In 1590 verovert Prins Maurits Breda d.m.v. een  turfschip.  Breda kwam daarmee in Staatse handen en de begijnen moesten dientengevolge hun kerk afstaan. In 1637 veroverde Frederik Hendrik Breda. De kerk bleef tot 1648 (Vrede  van Munster) in bezit van de begijnen. Tot 1830 bleven de begijnen hier hun doden en pastoors begraven, daarna werd dit per wet verboden. In 1975 was de kerk aan een grondige restauratie toe, die werd aangepakt onder de titel: Het Vergeet-mij-nietje van Breda. Deze restauratie was in 1983 klaar.

Lees meer >

DRUNEN | SINT LAMBERTUSKERK

De eerste steen van de huidige Sint Lambertuskerk werd gelegd op 20 april 1953, en op 16 augustus 1954 werd deze geconsacreerd door mgr. Mutsaerts, bisschop van Den Bosch. De kerk werd gebouwd ter vervanging van de kerk die tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig door de Duitsers werd verwoest. In de kerk zijn diverse mooie glas-in-loodramen te zien. Op zondag 26 november zal de kerk open zijn van 13:00 tot 17:00, tijdens deze openingsuren zullen er rondleidingen worden gegeven. 

Lees meer >

ELSHOUT | MARIAKAPEL WONDERBARE MOEDER

Gedurende de meimaand staat Maria bij alle katholieke kerken in een bijzondere belangstelling. In Elshout staat Maria wel extra in de belangstelling. Dit is gebaseerd op een legende uit de twaalfde eeuw waarin Maria verschijnt aan een boer. Al spoedig verrijst hier een kapel met op het altaar een beeld van de moedermaagd. Hier verhoorde Maria de gebeden van haar kinderen. Jaarlijks trekken vele pelgrims uit de wijde omgeving naar Elshout om de Wonderbare Moeder te vereren.

Lees meer >

ELSHOUT | SINT JAN EVANGELIST

Van Tulder (route) |

Op 15 april 1878 werd de eerste steen van deze kerk gelegd door pastoor Van den Bogaert. Architect van Tulder uit Tilburg en aannemer Van Rooy uit Den Haag speelden het klaar om in één jaar de kerk te bouwen. Op 24 april 1879 werd de kerk ingezegend en op 1 mei doreg de abt van Berne er de eerste plechtige H. Mis op. Op 3 april 1973 bezweek de kerktoren tijdens een hevige storm. Maar na wat noodvoorzieningen en met de medewerking van de hele parochie stond in 1975 de toren weer fier op de kerk. Door de bekende Elshoutse beeldhouwer Hendrik van  der Geld werd het hoogaltaar in marmer en steen, het altaar voor de martelaren van Gorkum, de 2 biechtstoelen, de kruisweg en het altaar van de Wonderbare Moeder gemaakt.

Lees meer >
Geertruidskerk

GEERTRUIDENBERG | GEERTRUIDSKERK

Toren beklimmen |

Onze majestueuze Geertruidskerk staat in de vestingstad Geertruidenberg en ligt op een van de grootste historische marktpleinen van Nederland omzoomd met eeuwen oude lindenbomen. Op zondag 26 november is de kerk van 12:00 tot 17:00 geopend met een uitgebreid programma: tentoonstelling, torenbeklimming, kooroptreden en orgelmuziek.

Lees meer >

GERWEN | NIEUWE SINT CLEMENSKERK

De nieuwe kerk werd in de Kerstnacht 1967 in gebruik genomen. De nieuwe kerk is modern, sober, ruim en licht. Een open klokkenstoel staat op enige afstand van het kerkgebouw. De kerk is op zondag 26 november geopend van 13.00 tot 17.00. 

Lees meer >