Programma

Op dit moment is het programma voor de Open Kerkendag 2019 nog niet bekend. Hou onze website en social media in de gaten voor meer informatie.

BREDA | WAALSE KERK

Tentoonstelling |

In 1429 beginnen de voorbereidingen voor de bouw van een Capucijner klooster met daarnaast een kapel, in opdracht van Johanna van Polanen, de vrouw van Engelbrecht I van Nassau. In 1590 verovert Prins Maurits Breda d.m.v. een  turfschip.  Breda kwam daarmee in Staatse handen en de begijnen moesten dientengevolge hun kerk afstaan. In 1637 veroverde Frederik Hendrik Breda. De kerk bleef tot 1648 (Vrede  van Munster) in bezit van de begijnen. Tot 1830 bleven de begijnen hier hun doden en pastoors begraven, daarna werd dit per wet verboden. In 1975 was de kerk aan een grondige restauratie toe, die werd aangepakt onder de titel: Het Vergeet-mij-nietje van Breda. Deze restauratie was in 1983 klaar.