UTRECHT – DOMKERK

Rondleiding | Kerken Kijken Utrecht | Utrecht |

Ontdek de prachtige gotische Domkerk tijdens de Open Kerkendag op Tweede Pinksterdag, 29 mei 2023! Gelegen in het historische Domkwartier, naast de imposante Domtoren, is deze monumentale kerk een ware parel die het bezoeken meer dan waard is.

De geschiedenis van de Domkerk gaat terug tot de dertiende eeuw, toen het diende als kathedraal voor de bisschop van Utrecht en gewijd was aan Sint Maarten. Oorspronkelijk was het een Rooms-Katholieke kerk, maar na de reformatie in de zestiende eeuw werd het een protestantse kerk.

De Domkerk was vroeger groter en was verbonden met de Domtoren via een brug. Helaas veroorzaakte een verwoestende tornado in 1674 een scheiding tussen de toren en de kerk, waardoor een gapend gat ontstond. Er zijn plannen om het middenschip, dat zich op de plek van het Domplein bevond, in oude glorie te herstellen.

Het interieur van de Domkerk is indrukwekkend, met talloze prachtige grafmonumenten die rijk versierd en gedetailleerd zijn. Hoewel de geschiedenis haar sporen heeft achtergelaten, met de beeldenstorm van 1580 als een keerpunt, straalt de kerk nog steeds een unieke schoonheid uit. Hoofden van beeldhouwwerken werden destijds gehakt en vele beelden en altaren raakten permanent beschadigd. Katholieke elementen, inclusief de gebrandschilderde ramen, werden verwijderd, wat het karakter van de kerk voorgoed veranderde.

Op Tweede Pinksterdag nodigen wij u uit om de Domkerk te bezoeken tijdens de Open Kerkendag. Stap binnen in deze historische schat en bewonder de prachtige architectuur, de fascinerende grafmonumenten en de unieke sfeer. Verlies uzelf in de rijke geschiedenis van deze bijzondere kerk en laat de betovering van het verleden op u inwerken.

Mis deze gelegenheid niet en breng op 29 mei 2023 een bezoek aan de Domkerk tijdens de Open Kerkendag. Ervaar de majestueuze grandeur en voel de spirituele ambiance. Wees welkom in deze historische plek van devotie en bewondering. We kijken ernaar uit u te verwelkomen!

Adresgegevens
De Domkerk zal open zijn van 12:00 – 15:00 uur. 
Achter de Dom 1, 3512 JN Utrecht