LOSDORP – JOHANNESKERK

Oude Groninger Kerken | Rondleiding | Groningen | Kunst (expositie) |

Expositie van Nikolaas Westendorp in de Consistorie.

Ontdek de historische Johanneskerk in Losdorp tijdens de Open Kerkendag op Tweede Pinksterdag, 29 mei 2023! Dit prachtige gebouw, dat mogelijk al uit de 13e eeuw stamt, is een fascinerende mix van architectonische invloeden.

Bij aankomst zult u betoverd worden door de grote rondboogvensters met nieuw gemetselde dagkanten, die in 1775 werden toegevoegd. Een gedenksteen boven de ingang van de toren herinnert aan de vernieuwing van de kerk in dat jaar.

De Johanneskerk bestaat uit drie traveeën en vertoont kenmerken die wijzen op de romano-gotische stijlperiode. De aanwezigheid van lisenen en holle profielstenen geeft een hint naar deze periode (1280-1400). Het metselwerk is echter onregelmatig uitgevoerd, met zowel kettingverband als wild verband, grove voegen en kloostermoppen van verschillende kwaliteit. Dit suggereert dat de kerk mogelijk is opgebouwd met materialen van een eerdere kerk of elders.

Op de gebinten van de kerkkap zijn telmerken te vinden die dateren uit ongeveer 1600. Op de eikenhouten daksporen zijn ingekapte Romeinse cijfers te zien, vaak uit de late middeleeuwen.

De herbouwde kerk zou de hoofdvorm kunnen zijn van een reconstructie van een romano-gotische voorganger. Deze mix van architectonische elementen maakt de Johanneskerk een uniek en intrigerend historisch monument.

Op 29 mei 2023 nodigen wij u uit om de Johanneskerk te bezoeken tijdens de Open Kerkendag. Laat u verrassen door de rijke geschiedenis en de bijzondere architectuur van deze kerk. Wandel door de eeuwenoude gangpaden, bewonder de prachtige vensters en geniet van de serene sfeer.

Breng een bezoek aan het interieur van de kerk en laat de indrukwekkende gebinten en telmerken op u inwerken. Leer meer over de mogelijke reconstructie van een romano-gotische voorganger en laat uw verbeelding teruggaan naar lang vervlogen tijden.

Kom op Tweede Pinksterdag naar de Johanneskerk in Losdorp en laat u betoveren door de mysterieuze schoonheid van dit historische monument. De Open Kerkendag is dé gelegenheid om de pracht en praal van deze unieke kerk te ervaren. We verwelkomen u graag!

Adresgegevens

Fraeilemaweg 18, 9907 PB Losdorp

OPEN: