TWELLO – SINT-MARTINUSKERK
Op 29 mei 2023, tijdens de Open Kerkendag, opent de prachtige neogotische pseudobasiliek haar deuren voor bezoekers van alle achtergronden. Gelegen in de sfeervolle buurschap Duistervoorde, is deze Rooms-katholieke kerk een ware lust voor het oog, met haar fraaie glas in loodramen, ribgewelven en uit hout gesneden kruiswegstaties. Gebouwd in 1887 naar ontwerp van de Deventerse architect G. te Riele, straalt deze kerk de grandeur uit van de neo-gotische stijl. Met spekbanden van lichtgekleurde baksteen en een imposante toren boven de viering, is de kerk een indrukwekkend staaltje vakmanschap. Maar de geschiedenis van deze kerk gaat verder terug dan de negentiende eeuw. In 1803 stond hier voor het eerst een kerk, afgesloten met een dak van stro. Het Huis Duistervoorde, dat na de Reformatie dienst deed als statie, was nauw verbonden met deze kerk. Vandaag de dag is de kerk een plek van bezinning en gebed, waar bezoekers elke zondagmiddag van 14.00 uur tot 16.00 uur welkom zijn. Tijdens de Open Kerkendag op Tweede Pinksterdag krijgen bezoekers de kans om de prachtige kerk in al haar glorie te bewonderen en een kijkje te nemen in de rijke geschiedenis van deze bijzondere plek.
Bij binnenkomst in de kerk vallen de gebrandschilderde ramen op die de belangrijkste Bijbelse verhalen uitbeelden, zoals Kerstmis, Pasen en Hemelvaart. Deze ramen zijn rond 1955 geplaatst, maar opvallend genoeg ontbreekt de uitbeelding van Pinksteren, de vierde grote kerkelijke feestdag. Een aantal van de originele ramen zijn verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog.
In 1966 heeft er een ingrijpende renovatie plaatsgevonden, waarbij het plafond en de muren opnieuw beschilderd zijn met Bijbelse taferelen. Ook zijn er belangrijke veranderingen doorgevoerd, zoals het uitbreken en verwijderen van het hoofd- en zijaltaren, de preekstoel, kruiswegstaties, heiligenbeelden en de communiebank. Het orgel is verplaatst van de zangzolder naar de plek van het hoofdaltaar.
Achter in de kerk is de Maria kapel te vinden, waar bezoekers dagelijks een kaarsje kunnen opsteken of een gebed kunnen uitspreken. Deze kapel stond oorspronkelijk voorin de kerk, maar is op verzoek van de parochianen naar achteren verplaatst.