HILVERSUM – SINT-VITUSKERK

Rondleiding | Noord-Holland |

Ontdek de majestueuze Sint-Vituskerk tijdens de Open Kerkendag op Tweede Pinksterdag, 29 mei 2023. Met zijn imposante toren, ontworpen door de beroemde architect Pierre Cuypers, is deze kerk een waarlijk indrukwekkend bouwwerk. Vanaf de Johannes Geradtsweg kun je de toren al bewonderen, een eerbetoon aan de oprichter van De Gooi- en Eemlander, Johannes Geradts, die samen met andere invloedrijke dorpsbewoners ervoor zorgde dat er voldoende geld werd ingezameld om de toren te bouwen.

Met bijna 100 meter hoogte behoort de Sint-Vituskerk tot de top vier van hoogste kerktorens in Nederland, na de Dom van Utrecht, de Nieuwe Kerk in Delft en de Lange Jan in Amersfoort.

De bouw van de kerk begon in 1891, onder leiding van bouwpastoor Joannes Leonardus Rudolphus Jansen. In 1892 werd het vergulde kruis op de toren geplaatst, een feestelijk moment dat echter snel werd gevolgd door het overlijden van de bouwpastoor. Op 5 september 1892 werd de kerk plechtig ingewijd door de aartsbisschop van Utrecht, mgr. Petrus Matthias Snickers. Enkele dagen later werd het gebouw officieel in gebruik genomen door pastoor Henricus van de Wetering. Met een capaciteit van 1800 gelovigen behoorde deze kerk tot een van de grootste in het oeuvre van Cuypers. De imposante neogotische kerk stak hoog boven de lage huisjes van het dorp uit en symboliseerde het bloeiende katholieke leven in Hilversum. Het was een zoete wraak voor de katholieke gemeenschap, die drie eeuwen eerder uit de oude dorpskerk aan de Kerkbrink was verdreven door de protestanten.

We nodigen je uit om deze historische en prachtige kerk te bezoeken tijdens de Open Kerkendag. Laat je betoveren door de architectuur, bewonder de toren die van verre te zien is en voel de rijke geschiedenis die hier tot leven komt. Stap binnen en ontdek de serene schoonheid van de Sint-Vituskerk, een plek waar geloof en cultuur samenkomen. We heten je van harte welkom op Tweede Pinksterdag, 29 mei 2023.

Adresgegevens

Emmastraat 5
1211 NE Hilversum
Map It

OPEN: