UTRECHT – JACOBIKERK

Rondleiding | Kerken Kijken Utrecht | Utrecht |

Maak gebruik van de rondleiding door een gids, dit is volledig vrijblijvend!

Ontdek de rijke geschiedenis van de Middeleeuwse Jacobikerk tijdens de Open Kerkendag op Tweede Pinksterdag, 29 mei 2023! Deze prachtige kerk, ooit een van de vier parochiekerken van Utrecht, verwelkomt nu de Protestantse Kerk Nederland.

De Jacobiparochie werd gesticht in de 12e eeuw, maar de oudste delen van de huidige Jacobikerk dateren uit het midden van de 13e eeuw. Gedurende de eeuwen is de kerk meerdere malen verbouwd om tegemoet te komen aan de groeiende bevolking. De huidige vorm, een hallenkerk, ontstond in de 15e eeuw, waarbij de toren in het midden van de kerk werd geplaatst.

De naam van de Jacobikerk verwijst naar de apostel Jacobus de Meerdere. Langs de kerk loopt een pelgrimsweg die leidt naar het pelgrimsoord Santiago de Compostela. Verschillende verwijzingen naar deze pelgrimsroute, zoals de Sint-Jakobsschelp, zijn te vinden in de kerk. Het vaantje op de kerktoren heeft bijvoorbeeld de vorm van een schelp.

Tijdens de Beeldenstorm van 1566 werd ook de Jacobikerk niet gespaard en in 1580 werd de kerk definitief protestants.

Op Tweede Pinksterdag nodigen wij u uit om de Jacobikerk te bezoeken tijdens de Open Kerkendag. Stap binnen in deze historische schat en laat u betoveren door de prachtige architectuur en de unieke sfeer. Verken de gangpaden en bewonder de betoverende details, zoals de Sint-Jakobsschelp die verwijst naar de pelgrimstraditie.

Laat u meeslepen door de verhalen van vervlogen tijden en ervaar de spirituele betekenis van deze bijzondere kerk. Of u nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, architectuur of religie, de Jacobikerk biedt voor ieder wat wils.

Mis deze unieke kans niet en breng op 29 mei 2023 een bezoek aan de Jacobikerk tijdens de Open Kerkendag. Wees getuige van de eeuwenoude tradities en geniet van een moment van bezinning en verwondering. We heten u van harte welkom!

Adresgegevens
St Jacobsstraat 171, 3511 BP Utrecht
OPEN: 12:00 tot 16:00 uur.