GRONINGEN – AKERK

Oude Groninger Kerken | Rondleiding | Groningen | Kunst (expositie) | Tentoonstelling |

GRATIS BEZOEK AAN DE TENTOONSTELLING ‘ZWIJGEND GOUD’!

Op zaterdag 29 mei 2023, de tweede pinksterdag, is de Akerk geopend voor de jaarlijkse Open Kerkendag. Speciaal voor deze gelegenheid is de tentoonstelling Zwijgend Goud te bezichtigen, waarin ruim 100 objecten uit meer dan 60 kerken van Groninger Kerken voor het eerst bijeengebracht zijn in de Akerk. Ieder voorwerp kent zijn eigen verhaal, een eigen geschiedenis, en is op zijn eigen manier van grote waarde. De expositie is een unieke kans om kennis te maken met de geschiedenis van de kerken in de regio. En het mooiste van alles is dat deze tentoonstelling gratis te bezoeken is tijdens de Open Kerkendag. Een bezoek aan de Akerk en de tentoonstelling Zwijgend Goud biedt dus een unieke gelegenheid om kennis te maken met de geschiedenis van deze bijzondere kerk en de regio.

GESCHIEDENIS AKERK

De Akerk is zo’n achthonderd jaar oud en heeft een rijke geschiedenis. Omstreeks 1200 kwam op de oostelijke oever van het riviertje de A een kapel te staan, die al snel uitgroeide tot een grote kruisbasiliek. Dit kerkgebouw had een plattegrond in de vorm van een kruis en was gewijd aan Sint-Nicolaas, de beschermheilige van schippers. Dit was van groot belang in dit deel van de stad, omdat er veel schippers woonden en de A een belangrijke waterweg was voor de handel.

Pas in 1246 werd de Akerk voor het eerst genoemd in een geschreven document. In de vijftiende eeuw werd hard gewerkt om de kerk te vergroten en de werkzaamheden duurden ongeveer zeventig jaar. Hierdoor kreeg de Akerk omstreeks 1495 in grote lijnen de vorm die ze nu nog steeds heeft. De kerk heeft dus al veel historische momenten meegemaakt en heeft vele veranderingen ondergaan.

Gedurende de helft van haar achthonderdjarige bestaan was de kerk katholiek. In 1594 ging Groningen over naar de Hervorming en alles dat aan het katholieke gebruik herinnerde, verdween toen uit het interieur. Tot 1970 vonden in de Akerk protestante diensten plaats. Maar één ding veranderde in acht eeuwen niet: de kerk stond midden in het stadsleven. Wat in al die tijd buiten de muren gebeurde, is vaak nog terug te zien in de kerk. De Akerk is daarom veel meer dan een architectuur- of kunsthistorisch monument. Ze biedt onderdak aan ontelbare grote en kleine geschiedenissen en is het geheugen van een levende stad.

 

Adresgegevens

Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Map It

OPEN: 10:00-17:00