CULEMBORG – OUD-KATHOLIEKE KERK H.H. BARBARA & ANTHONIUS-ABT

Rondleiding | Gelderland | Horeca | Kunst (expositie) | Muziek |

Tijdens de openstelling is er orgelbespeling en een tweede hands boekenmarkt. Vanaf 13.00 u elk heel uur is een rondleiding ( ca. 45 min.) waarin van alles verteld wordt over de geschiedenis en de bezienswaardigheden van de kerk. De fraaie pastorietuin is geopend waar koffie, thee en verse taart te verkrijgen zijn.

De oud-katholieke kerk van de HH. Barbara en Antonius Abt  behoort tot de kleinere kerkgebouwen van Culemborg. De rijke inventaris is daarentegen misschien wel de belangrijkste van de stad. Zij omvat vele voorwerpen van geschiedenis en kunst, die voor Culemborg, de regio en zelfs voor Nederland als geheel van grote cultuurhistorische waarde zijn.

Enkele liturgische objecten stammen nog uit de voorreformatorische tijd en zijn waarschijnlijk afkomstig uit een van beide middeleeuwse hoofdkerken van Culemborg. Zij werden in de zestiende eeuw ternauwernood gered en vonden in de zeventiende eeuw een onderdak in de schuilkerk. Uit de schuilkerkperiode van de zeventiende en achttiende eeuw bleven daarnaast grandioze meubelstukken en kerkgewaden bewaard. Zij geven een goed beeld van de naar binnen gerichte rijkdom van de Rooms-Katholieke kerken en de kerken van de oud-bisschoppelijke cleresie (de latere Oud-Katholieke kerken) in die periode. Het huidige kerkgebouw is ten slotte een mooi voorbeeld van het neoclassicisme van de negentiende eeuw, vermengd met neogotische elementen

 

Adresgegevens

Varkensmarkt 18
4101CL Culemborg

OPEN: vanaf 13.00 t/m 17.00 uur en elk uur rondleidingen