BERGEN OP ZOOM | GERTRUDISKERK (PEPERBUS)

Muziek | Rondleiding | Tentoonstelling |

De Gertrudiskerk van Bergen op Zoom laat een boeiende en veelbewogen geschiedenis zien, die tevens de geschiedenis van de stad bijzonder goed in beeld brengt. De stenen onderbouw van de toren (ca. 1365/1370) is een onderdeel van de vroegere kerk, in 1428 verheven tot kapittelkerk. Na een brand die in 1443 delen van de stad en de kerk verwoestte, begon de Antwerpse architect Evert Spoorwater in 1444 met de bouw van een nieuwe, grote kruisbasiliek in de stijl van de Brabantse laat-gotiek.

Na de reformatie (1580-87) ging de kerk over in protestantse handen. Bij de inname van Bergen op Zoom door de Fransen in 1747 werd een groot deel van de kerk door een brand verwoest. De kerk rond 1750 herbouwd, waarbij de architectuur van de toren is gewijzigd naar zijn uiteindelijke vorm, die in de volksmond leidde tot de naam: ‘De Peperbus’.

Programma
Tijdens de Open Kerkendag zal de Gertrudis Cultuurstichting en de SBM zorgen voor informatie en rondleidingen door het kerkgebouw. Daarnaast wordt op verschillende momenten die dag (orgel)muziek ten gehore gebracht en er zijn enkele tentoonstellingen in het kerkgebouw.

Geopend op maandag 10 juni van 13:00 tot 17:00 uur.

In deze kerk zal vanaf 13:00 uur de opening van de Open Kerkendag 2019 plaatsvinden.

Bron Afbeelding Reliwiki.
Bron Tekst Gertrudis Cultuurstichting