MHEER | LAMBERTUSKERK

Limburg | Tentoonstelling |

De St. Lambertus is gebouwd 1876-1881, architect P.J.H. Cuypers.

Het is een eenbeukige neogotische kruiskerk in sobere baksteenvormen met een toren, bekroond door een naaldspits. Houten tongewelven. Neogotische mergelstenen kapel in kruisvorm op het kerkhof, bekroond door een fioel en omgeven door schoorbogen.

In de kerk bevindt zich een orgel met Hoofdwerk en Positief, dit is in 1853 gemaakt door A. Clerinx.
U vindt er grafmonumenten van Joh. Adolf van Imstenraedt, 1668, en Christina Sophia de Loe 1693.   In de kapel van de familie de Loe: bevindt zich diverse zerken uit de 16e en 17e eeuw. Er is een zerk met beeltenis van Gerard van Imstenraedt, 1572, en een zerk van Agnes van Amstenrade, 1600; en zerken van Winand van Imstenraedt, 1622, en Mechtildis van den Bonpart, 1643.

Op het kerkhof bevinden zich tien grafkruisen uit de 17e en 18e eeuw, en het fragment van een grafsteen van pastoor Willem van der Halle, 1678.

De kerk is voorzien van een mechanisch torenuurwerk, voorzien van elektrische opwinding.

Tentoonstelling van ‘Broonk’-attributen

In het Pinksterweekend van zaterdag 7 tot en met maandag 9 juni worden in de parochiekerk van Mheer alle attributen tentoongesteld die een week later met de broonk, de sacramentsprocessie meegaan.
De ‘broonk’ is in Mheer een uniek driedaags feest vol van tradities. Het is een soort verbroederingsfeest waar inwoners en nieuwkomers spontaan met elkaar in gesprek komen. Ook veel oud-inwoners komen die dagen terug naar Mheer om het feest mee te vieren. Het is een feest waar naar wordt uitgekeken. Iedereen doet zijn best om er zelf goed uit te zien, maar ook het huis en de straat wordt gepoetst en versierd. De verenigingen oefenen extra en poetsen hun spullen om maar goed voor de dag te komen met de broonk.
En met ‘broonk’ wordt niet alleen het driedaags feest bedoeld maar ook de processie, de Sacramentsprocessie. In feite is de processie de oorsprong van het feest. Het woord ‘broonk’ of ‘bronk’ is afkomstig van pronken dat van Dale omschrijft als: vertoon maken, in het oog lopend opgeschikt in het openbaar zich voordoen, schitteren en stralen. En dat is precies wat gedaan wordt tijdens de processie, schitteren en stralen. Als het Allerheiligste Sacrament door de straten van Mheer wordt gedragen, willen de inwoners dat het dorp er op zijn paasbest uitziet. En dat Allerheiligste Sacrament wordt begeleid door diverse verenigingen van het dorp zoals schutterij, harmonie, jonkheid en zangkoor. Maar naast deze verenigingen worden ook een aantal beelden van heiligen en processievaandels meegedragen. Het Allerheiligste Sacrament, in de vorm van een geconsacreerde hostie, wordt meegedragen in een monstrans die wordt gedragen door een priester onder een baldakijn. Deze baldakijn wordt in deze streken de hemel genoemd. Achter die hemel lopen dan enkele mensen met flambouwen, en dat zijn processielantaarns. Al die typische attributen komen vaak alleen maar met de processie buiten de kerk, waar ze te zien zijn voor het grote publiek. Omdat veel inwoners met de broonk meelopen zien zij die kunstzinnige voorwerpen vaak niet of maar kort. Ook bezoekers zien de broonk langstrekken maar zij kunnen niet alle details van de meegedragen beelden, vaandels, etc. in zich opnemen. Daarom heeft het parochiebestuur gemeend om al die attributen al een week eerder in orde te maken en tentoon te stellen in de kerk. Op die manier is iedereen in de gelegenheid om deze prachtige, vaak eeuwenoude beelden, vaandels en andere voorwerpen op zijn gemak van kortbij te bekijken. Bij elk voorwerp komt een korte toelichting, maar tijdens de tentoonstelling zijn mensen aanwezig die deskundige tekst en uitleg kunnen geven.
Dit alles gaat gebeuren tijden het Pinksterweekend van zaterdag 7 tot en met maandag 9 juni in de parochiekerk van Mheer. De kerk zal deze drie dagen voor bezoekers geopend zijn van 12.00 tot 17.00 uur. De entree is gratis

 

Bron foto www.kerkgebouwen-in-limburg.nl

Adresgegevens

MHEER | LAMBERTUSKERK
Dorpsstraat 2
Mheer

OPEN 12.00 – 17.00 uur