URSEM – PROTESTANTSE KERK

Rondleiding | Noord-Holland | Toren beklimmen |

PROGRAMMA: Koffie en thee is aanwezig en torenklimmen is mogelijk!

Op 29 mei 2023, tijdens de Open Kerkendag, zal de Hervormde Kerk in het pittoreske Ursem haar deuren openen voor het publiek. Deze kerk, gelegen aan het Kerkpad 4, is een waar pronkstuk van de Nederlandse architectuur. Het gebouw is ontworpen door hoofdingenieur van de Waterstaat Etienne de Kruijff en gebouwd van 1846-1847. Het is een zaalkerk met lisenen en rondboogvensters, die al meer dan anderhalve eeuw de aandacht trekt van voorbijgangers.

De voorgevel van de kerk wordt bekroond door een houten klokkentoren, die bijdraagt aan de charme en de uitstraling van het gebouw. Het mechanisch torenuurwerk van Eijsbouts, dat uit circa 1920 stamt, draagt bij aan de historische sfeer van de kerk.

Binnenin de kerk bevindt zich een prachtig eenklaviers orgel uit 1894, gemaakt door de beroemde orgelbouwer Michaƫl Maarschalkerweerd. Dit orgel heeft door de jaren heen vele kerkgangers betoverd met zijn rijke en complexe klanken.

De preekstoel van de kerk stamt uit de bouwtijd en is geplaatst bij een 17e-eeuws balusterdoophek en doopboog. Deze details geven een beeld van de rijke geschiedenis van de kerk en de belangrijke rol die het heeft gespeeld in de religieuze gemeenschap van Ursem en omstreken.

Sinds 1979 staat de Hervormde Kerk als rijksmonument ingeschreven in het monumentenregister, vanwege de architectonische waarde en historische betekenis van het gebouw. Bezoekers kunnen op 29 mei 2023 tijdens de Open Kerkendag zelf de pracht en praal van deze bijzondere kerk ervaren en genieten van de rustgevende sfeer en historische details van het interieur.

Adresgegevens

Kerkpad 4
1645VN Ursem
Map It

OPEN: 10.30 tot 14.30 uur.