TWELLO – DORPSKERK

Rondleiding | Gelderland |

Ontdek de rijke geschiedenis van het kerkje tijdens de Open Kerken Dag op 29 mei, Tweede Pinksterdag! Het kerkje dateert uit de 14e eeuw en heeft door de jaren heen veel meegemaakt, van de uitbreiding met een gotisch koor en sacristie tot aan de verwoestende brand in 1522. Maar laat je niet afschrikken, want na de herbouw is het interieur prachtig versierd met gewelf- en muurschilderingen, waarvan sommige in de reformatietijd beschadigd zijn geraakt en later werden overgewit. In 1984 werden de schilderingen weer bijgewerkt en zijn ze in hun oorspronkelijke pracht hersteld.

De kerk bevat ook een schat aan kunstwerken, zoals een eikenhouten preekstoel uit 1771, psalm- en gezangenborden uit de 18e eeuw en grafzerken van oude adellijke families. Ook is er een zandstenen doopvont uit het begin van de 15e eeuw, dat ooit werd begraven en zelfs gebruikt werd als bloembak, maar gelukkig werd herontdekt en in ere werd hersteld.

Tijdens je bezoek kun je ook de kerkklokken bewonderen, waarvan één uit 1601 dateert en nooit werd teruggevonden na de diefstal door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. De andere klok, gegoten in 1678, werd in 1945 teruggevonden en hangt weer in de toren.

Kom langs op 29 mei en bewonder deze historische parel in al zijn glorie!

Adresgegevens

Dorpsstraat 10
7391DD Twello

OPEN: 11:00 – 15:00