ROTTERDAM – OUDE OF PELGRIMVADERSKERK

Rondleiding | Zuid-holland | Kunst (expositie) |

De Oude of Pelgrimvaderskerk aan de Aelbrechtskolk 20 is één van de meest markante monumenten in historisch Delfshaven. Het exterieur met de karakteristieke voorgevel in régence stijl (1761) en het klokkentorentje maken vanaf de overkant van het water indruk op de bezoeker. In 1417 stond op deze plek en op dezelfde muren de Sint Antonyskapel. In de loop der eeuwen groeide dit gebedshuis uit tot de huidige Pelgrimvaderskerk. Meer dan anderhalve eeuw bleef het kerkje in rooms-katholieke handen, tot de beeldenstorm (1572) ook de Sint Antonyskapel bereikte. De Delftse overheid koos openlijk partij voor de Hervormde leer. Tot op heden is de kerk de thuishaven van de Hervormde Gemeente Delfshaven die hier wekelijks op zondag bijeenkomt voor de erediensten.

Eind vorige eeuw is hard gewerkt aan de restauratie van de kerk en haar prachtige Bätz-Witte orgel, waarop u vanuit de kerkruimte goed zicht hebt. Het interieur is licht en ruim en zeer geschikt voor multifunctioneel gebruik mede door de goede voorzieningen en de losse stoelen. Haar internationale roem dankt deze kerk aan de Pilgrim Fathers, een groep Engelse gelovigen, die aan het begin van de 17de eeuw besloten de overtocht te wagen naar de ‘Nieuwe Wereld’. In Delfshaven, voor de deur van de kerk, scheepten zij zich in op de Speedwell.

Op maandagmiddag 29 mei bent u van harte welkom om de kerkruimte, de consistoriekamer en de Ankie Verbeek-Ohrzaal van de Oude of Pelgrimvaderskerk te bezichtigen. In de laatstgenoemde ruimte bevindt zich de Pilgrim Presentation: een permanente expositie over de reis van de Pelgrimvaders naar Amerika. Er zijn vrijwilligers aanwezig om u welkom te heten en eventuele vragen te beantwoorden.

Adresgegevens

Aelbrechtskolk 20
3024 RE Rotterdam
Map It

OPEN: 12:00 tot 16:00 uur