PRINSENBEEK – OLV TEN HEMELOPNEMING

Rondleiding | Noord-Brabant |

De Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming in de Parochie Heilige Maria Magdalena in Prinsenbeek heeft een bijzondere en vooruitstrevende moderne kerk die in 1963 de neogotische kerk verving. De kerk heeft een monumentaal religieus werk achter het altaar, dat uit afzonderlijke grote delen, zowel tweedimensionaal als driedimensionaal, bestaat. Het werk is een sgraffito, een versieringswijze waarbij in de nog natte klei of engobe figuren of patronen worden gekrast, zodat de onderlaag die vaak een andere kleur heeft zichtbaar wordt. Het werk bevat onder andere een reusachtige gestileerde duif, een kleurrijk rond mozaïek dat hoogstwaarschijnlijk een aparte gespecialiseerde kunstenaar heeft ontworpen en vrijstaande ruimtelijke altaarsculpturen.

In 2016 stuitte kunsthistorica Bernadette van Hellenberg Hubar op het werk in Prinsenbeek tijdens een inventarisatie van kunst in de gemeente Breda. Ze was één van de grote specialisten op het gebied van kerkelijke schilderkunst en was verrast over de moderniteit van dit werk. Ze schreef er een artikel over en vroeg via social media om feedback bij collega’s, maar niemand kon het werk thuis brengen. In januari 2019 besloot ze het kunstwerk op te nemen in de brochure ‘Monumentale kerkelijke schilderkunst tussen 1890 en 1980’, van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed.

Later besloot Jelsma, religieus erfgoed specialist uit Hilversum, zich in het raadsel rond de herkomst van het werk vast te bijten en op zoek te gaan in de oude archieven van de parochie in het bisdom en in het Stadsarchief Breda, maar daarin bleek weinig te vinden over de kunst in Prinsenbeek. Het oude kasboek van de parochie bevatte echter wel een belangrijke aanwijzing. De vermelding van een betaling van 3500 gulden op 31 januari 1964, een paar maanden na de oplevering van de kerk, aan G. de Morée uit Breda. Contact met de kleinzoon van Gerrit de Morée, keramist Patrick Horward uit Breda, bracht uitsluitsel. Hij vond een fotoarchief terug van het werk in Prinsenbeek van zijn grootvader met notities en een ontwerpschets en bouwtekening. Gerrit de Morée was behalve beeldend kunstenaar van niveau ook een belangrijke man voor de regio. Hij was medeoprichter van de Bredase Kunstkring en van de huidige academie St. Joost, waar hij ook jarenlang doceerde. De academie meldde in 2020 nog dat de wandschildering in het Electron-gebouw het grootste nog bestaande werk van Gerrit de Morée was. Nu blijkt er een nog groter werk van hem te bestaan in Prinsenbeek.

Adresgegevens

Markt 32
4841 AC Prinsenbeek
Map It

OPEN: 13.30-16.00 uur.