OLDENZAAL – PLECHELMUS BASILIEK

Rondleiding | Overijssel |

Op 29 mei, Tweede Pinksterdag, opent de St. Plechelmusbasiliek haar deuren tijdens de Open Kerkendag. Een unieke kans om deze prachtige kerk van dichtbij te bewonderen! De basiliek is gebouwd in Westfaals-Romaanse stijl van Bentheimer zandsteen rond 1150 en heeft door de eeuwen heen vele uitbreidingen en veranderingen ondergaan. Zo werd de toren rond 1240 toegevoegd en werd de zuidbeuk in 1480 uitgebreid en kreeg deze een gotisch uiterlijk. Na 1500 werd de sacristie gebouwd en het priesterkoor in gotische stijl verlengd.

De St. Plechelmusbasiliek is een gewelfde kruisvormige pijlerbasiliek met driezijdig gesloten koor en straalt een prachtige late-romaans bouwstijl uit. Een bijzonder feit is dat de kerk staat op de plaats waar rond het jaar 765 missionaris Plechelmus het eerste kerkje stichtte. In 954 liet de Utrechtse bisschop Balderik van Kleef in Oldenzaal een nieuwe kerk bouwen en wijdde deze aan Plechelmus. Waarschijnlijk dateert het oudste romaanse gedeelte van de huidige kerk uit het begin van de 12e eeuw.

In de periode van 1891 tot 1900 werd de basiliek grootschalig gerestaureerd door architect Joseph Cuypers uit Roermond en kreeg de kerk haar oorspronkelijke pracht weer terug. In 1950 werd de St. Plechelmuskerk benoemd tot ‘Basilica Minor’.

Laat je tijdens de Open Kerkendag op 29 mei betoveren door de prachtige architectuur en rijke geschiedenis van de St. Plechelmusbasiliek. De basiliek is vrij toegankelijk en we heten je van harte welkom!

Adresgegevens

Plechelmusplein 10
7571 EG Oldenzaal

OPEN: 11.30 tot 16.00 uur