MOORDRECHT – DORPSKERK

Rondleiding | Zuid-holland |

Stap binnen in de ruime, eenbeukige kruiskerk in gotische stijl, die in 1657 werd gebouwd. De kerk ademt historie en verwelkomt je met zijn vijfzijdig gesloten koor, dat iets smaller is dan het schip. Binnenin zul je versteld staan van de houten tongewelven met trekbalken en korbelen, die een prachtig schouwspel vormen.

De Ned. Herv. Kerk heeft onlangs een restauratie ondergaan tussen 1957 en 1967, waarbij het oorspronkelijke karakter zorgvuldig werd behouden. Tijdens je bezoek zul je ook de bijzondere inventaris bewonderen. Denk hierbij aan de 17e-eeuwse preekstoel met een koperen lezenaar, twee banken met fraai gedetailleerde toogpanelen uit dezelfde periode, en vier psalmbordjes uit de late 18e eeuw. Daarnaast zijn er vier koperen kaarsenkronen uit de 18e eeuw, waarvan één pronkt met het jaartal 1753.

Het orgel van de Ned. Herv. Kerk is een waar pronkstuk. Met een borstwering en een rijk gesneden kas in de Lodewijk XIV-stijl, betovert het orgel elke bezoeker. Het instrument, bestaande uit een Hoofdwerk en Positief, werd oorspronkelijk in 1773 vervaardigd door J.J. Delahaye voor de Waalse Kerk in Gouda. In 1818 vond het orgel zijn nieuwe thuis in Moordrecht.

Mis deze kans niet om de Ned. Herv. Kerk te ervaren tijdens de Open Kerkendag op 29 mei. Laat je betoveren door de prachtige architectuur, de unieke inventaris en de serene sfeer van deze historische plek. Wees welkom en geniet van een bijzonder bezoek aan deze betekenisvolle kerk.

Adresgegevens

Kerkplein 12
2841 XM Moordrecht
Map It

OPEN: 10:00 tot 15:00 uur