MERKELBEEK – SINT-CLEMENSKERK

Rondleiding | Limburg |

De geschiedenis van deze kerk gaat terug tot de 13e eeuw, toen hier al een zelfstandige parochie bestond. In de 18e eeuw werd er een nieuwe parochiekerk gebouwd, maar na verloop van tijd bleek deze te bouwvallig en werd overgedragen aan de Liefdezusters van het Kostbaar Bloed. Gelukkig staat de oude Sint-Clemenskerk nog steeds, alhoewel deze nu op het grondgebied van Brunssum staat.

In 1876 werd er gestart met de bouw van een nieuwe parochiekerk, die in 1878 in gebruik werd genomen. Architect Johannes Kayser ontwierp een prachtige kerk in neogotische stijl, met een imposante toren van drie geledingen en een ingesnoerde naaldspits. Binnen wordt de kerk overdekt door schitterende gemetselde kruisribgewelven en is er veel aandacht besteed aan de glas-in-loodramen, die gemaakt zijn door de Gebroeders Rooijen uit Maastricht.

In 1935 werd de kerk vergroot door Joseph Franssen. Het oude priesterkoor werd daarbij vervangen door een transept, met daarachter een nieuw koor met een prachtige driezijdige sluiting. De kerk wordt tot op heden nog steeds gebruikt door de parochie H. Clemens.

De bouw van deze kerk leidde tot een verschuiving van de dorpskern van Onderste Merkelbeek naar het westen, en zo ontstond de nieuwe dorpskern van Bovenste Merkelbeek, of simpelweg Merkelbeek genoemd.

We hopen dat u geniet van uw bezoek aan de Heilige Clemenskerk en dat u de geschiedenis en pracht van deze kerk kunt ervaren. Dank u wel voor uw bezoek en we hopen dat u een fijne dag heeft op deze Open Kerkendag!

Adresgegevens

Wilmenweg 1
6447AX Merkelbeek

OPEN: 14.00 tot 17.00u.

Map It