MAREN-KESSEL | DE PASTORIJE

Kunst (expositie) | Rondleiding |

De voormalige pastorie aan Kerkpad 3 is een rijksmonument. Het is gebouwd in 1873 in neogotische stijl. Het was de dienstwoning van de ernaast gelegen katholieke kerk. In 1944 werd deze kerk door de Duitse bezetter opgeblazen. De fundamenten zijn nog deels zichtbaar. Kerkgangers konden na de oorlog tijdelijk terecht in een schuur aan de overzijde, daarna werd een nieuwe kerk gebouwd op een andere plek. In 1955 kwam de pastorie in particulier bezit en is nu in gebruik als woning. Het gebouw is omgeven door een grote boomgaard en siertuin waarvan een aantal bomen is opgenomen in de gemeentelijke lijst van bijzondere bomen. Grenzend aan het perceel ligt de oude kerkelijke begraafplaats en staat een kleine, in 1955 gebouwde, Mariakapel.

Het Kerkpad kreeg onlangs ook weer de historische naam ‘den heiligen gang’. Dit is aan het begin en einde van het pad in steen gebeiteld.
Dit is onderdeel van het recent uitgevoerde Lithse padenplan.

Op maandag 10 juni zullen er rondleidingen worden gegeven en is er een bescheiden foto-expositie.

Kerkpad 3, 5398 CC

Maren-Kessel