MANTGUN – DOARPSTSJERKE

Friesland |

Eén van deze juweeltjes is de kerk, die rond 1500 werd gebouwd en oorspronkelijk gewijd was aan Maria. Deze kerk verving een middeleeuwse voorganger uit ongeveer 1200. In de jaren 1865-1867 werd de eenbeukige kerk met een vijfzijdig gesloten koor verhoogd, gepleisterd en voorzien van spitsboogvensters volgens de plannen van J.I. Douma. In 1868 werd de oude zadeldaktoren afgebroken en vervangen door een nieuwe toren met drie geledingen en een ingesnoerde spits. Hier hangen twee bijzondere klokken: één gegoten door Geert van Wou in 1499 en een andere klok uit 1896, vervaardigd door de firma Van Bergen.

Binnenin wordt het interieur bekroond door een prachtig tongewelf. Het gebrandschilderde glaswerk (1939) met afbeeldingen van kerken en torens is afkomstig uit het voormalige gemeentehuis van Baarderadeel en werd vakkundig vervaardigd door J.H. Wijkmans. Het eikenhouten meubilair (1779-1781), in Lodewijk XVI-stijl, is meesterlijk gemaakt door Hermannus Berkebijl. De ronde preekstoel in de dooptuin is een unicum voor Friesland. Daarnaast zijn er zerken te vinden van de vroegere bewoners van Hoxwier, die een interessant stukje geschiedenis vertellen. Het orgel uit 1879, vervaardigd door L. van Dam en Zonen, vervangt een eerder orgel uit 1831 van J.A. Hillebrand dat gebreken vertoonde.[1]

Mis deze kans niet om de pracht en praal van deze eeuwenoude kerk te bewonderen tijdens de Open Kerkendag op Tweede Pinksterdag. We verwelkomen je graag voor een onvergetelijke ervaring vol geschiedenis en schoonheid.

Adresgegevens

Seerp van Galemawei 3
9022 Mantgum
Map It

OPEN: 10:00 – 17:00