KRUISLAND | HEILIGE GEORGIUSKERK

Rondleiding |

De Gotische Heilige Gregoriuskerk is gebouwd in 1887. De aanneemsom was 44.000 gulden.

De eerste steen is gelegd door Geertrui Schrauwen. Zij had ook de eerste steen gelegd van de vorige kerk in 1795.

In 1911 is het koperen Triomfkruis opgehangen. In 1944 is een gedeelte van de kerk opgeblazen door de Duitsers en in 1958 is men begonnen met het volledig herstellen van de kerk. Hierbij zijn de gewelven in het middenschip van de kerk opnieuw gebouwd.

In 1960 zijn de 3 luidklokken weer geplaatst in de herbouwde toren. In de latere jaren is er nog veel gebeurd aan het interieur van de kerk.

De kerk heeft veel van zijn oorspronkelijke beschilderingen verloren, maar is daardoor veel lichter en meer aangepast aan de tijd.

Naast het kerkgebouw is enkele maanden geleden het St. Jorispad (H. Georgius) geopend. Aan dit pad zijn er grote sculpturen geplaatst van St Joris en de draak.

H.Georgius in Kruisland zet haar deuren open op deze dag van 13.00-17.00 uur. Indien gewenst is het mogelijk om een rondleiding te volgen.

Bron afbeelding Reliwiki.

Langeweg 2