KRANENBURG – H. ANTONIUS VAN PADUAKERK
Toegangsprijs € 7,50 ; t/m 12 jaar gratis, Museumkaart geldig
De H.-Antonius-van-Paduakerk is ontworpen in 1855, het is de oudst bewaard gebleven kerk van architect Pierre Cuypers. Sinds 25 jaar is het Heiligenbeeldenmuseum in de Paduakerk gevestigd.
In de thematentoonstelling van dit jaar ‘Met vallen en opstaan’ wordt stilgestaan bij de ontwikkeling van het museum naar aanleiding van haar jubileum. Daarnaast is in nauwe samenwerking met kunstenaar en kruisbeeldenverzamelaar Wim de Mul een bijzondere expositie ingericht, waarin het kruis in al zijn vormen wordt belicht.
Behalve de kerk zijn in de nabije omgeving nog meer Cuypers-monumenten te vinden. Met behulp van een routebeschrijving met foto’s kunt u een wandeling langs diverse monumenten maken. De route is te koop in het museum.
Geschiedenis
Architect Pierre Cuypers is bekend geworden door de bouw van meer dan 60 kerken, het Rijksmuseum, Centraal Station Amsterdam en kasteel Haarzuilens. De kerk is een neogotische, driebeukige kruisbasiliek en aangewezen als rijksmonument, evenals de daarnaast gebouwde pastorie en delen van het aan de overzijde gelegen rooms-katholieke kerkhof. De bouw werd destijds financieel mogelijk gemaakt door leden van de adellijke familie Van Dorth tot Medler, waarvan de nazaten nog steeds de havezaten Het Medler en Het Zelle bewonen. In het najaar van 2009 is de kerk overgedragen aan Gelderse Kerken.
Interieur
De kerk is aan de oostzijde verbonden met de privé-bewoonde pastorie en aan de westzijde met het in 1901 gebouwde voormalige Franciscanenklooster. De oorspronkelijke polychromie is ruim 40 jaar geleden vervangen door wit pleisterwerk. Ook een deel van de inventaris, zoals de communiebank, preekstoel en zijaltaren, is toen verwijderd. De fraaie en originele glas-in-loodramen zijn nog steeds de moeite waard. Het orgel is van 1845.