HOORN – OOSTERKERK

Rondleiding | Noord-Holland |

Ontdek de boeiende geschiedenis van de Oosterkerk in Hoorn tijdens de Open Kerkendag op 29 mei 2023, op Tweede Pinksterdag. De oorsprong van deze kerk gaat terug naar het jaar 1450, toen twee broers besloten om elk hun eigen kapel te bouwen: de Sint-Corneliskapel en de Sint-Anthoniskapel aan het Grote Oost. Uiteindelijk werd in 1453 gestart met de bouw van de huidige Oosterkerk op de plek van de Sint-Anthoniskapel.

De Oosterkerk heeft een bewogen verleden. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog diende de kerk als werkplaats voor het gieten van kanonnen, nadat Hoorn in 1572 de zijde van Willem van Oranje had gekozen. In de loop der jaren onderging de kerk diverse renovaties en aanpassingen, zoals de vervanging van de dakruiter in 1600 en de bouw van een nieuwe voorgevel in 1615-1616, die kenmerken van het maniërisme vertoont.

Binnen in de kerk word je verwelkomd door prachtige houten tongewelven en gesneden beeldjes van de vier evangelisten. De zeventiende-eeuwse inventaris omvat onder andere een sobere preekstoel, een doophek met balusterfries, herenbanken, een kloklodenkast en twee kroonluchters. Vergeet niet de indrukwekkende rococo orgelkas te bewonderen, die in de 18e eeuw werd vervaardigd door Johann Bätz.

Tijdens de Open Kerkendag krijg je de gelegenheid om deze bijzondere kerk te verkennen. Hoewel er nog maar twee originele gebrandschilderde ramen over zijn, waaronder een met de Slag op de Zuiderzee, zal de rijke historie en de architectonische pracht van de Oosterkerk je zeker fascineren. Mis deze unieke kans niet om de Oosterkerk te bezoeken op 29 mei 2023 en laat je betoveren door haar verhalen en schoonheid

Adresgegevens

Grote Oost 58-60
1621 BX Hoorn
Map It