HENGELO – LAMBERTUSBASILIEK

Rondleiding | Overijssel |

Kom op Tweede Pinksterdag, 29 mei 2023, en ontdek de prachtige Lambertusbasiliek tijdens de Open Kerkendag! Deze historische kerk, gelegen in Hengelo, is een waar juweel van neogotische architectuur en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de bouw in 1875.

Onder leiding van bouwpastoor Gerardus Beernink en architect Gerard te Riele uit Deventer is deze kerk opgetrokken in de kenmerkende neogotische stijl. De imposante toren, die maar liefst 79,2 meter hoog is en op de vijfentwintigste plek staat van de hoogste torens in Nederland, geeft de kerk een majestueus karakter.

De Lambertusbasiliek heeft veel doorstaan, waaronder de verwoestingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ondanks de bombardementen op Hengelo bleef de kerk grotendeels gespaard, terwijl de binnenstad ernstig werd getroffen. Een restauratieperiode van 1948 tot 1951 herstelde de kerk in zijn oorspronkelijke glorie.

Sinds de oprichting van de Stichting Restauratie Sint Lambertusbasiliek in 1997 is er voortdurend gewerkt aan het behoud en de renovatie van dit prachtige gebouw. In februari 2015 vond de meest recente restauratie plaats, waarbij de spits werd verstevigd, nieuwe muurankers werden geplaatst en de gehele voorgevel opnieuw werd gevoegd. Deze zorgvuldige restauraties hebben ervoor gezorgd dat de Lambertusbasiliek zijn oorspronkelijke pracht behoudt.

Tijdens de Open Kerkendag op 29 mei 2023 krijgt u de unieke kans om deze historische kerk van dichtbij te ervaren. Bewonder de neogotische elementen, zoals het prachtige beeldhouwwerk van het atelier van Mengelberg, dat in de loop der jaren is toegevoegd.

Binnen in de kerk wacht u een adembenemend interieur. Het schitterende orgel, dat in 1907 werd geplaatst door de Firma Gradussen en later werd gerestaureerd en uitgebreid, zorgt voor een sfeervolle ambiance. Luister naar het prachtige orgelspel van organist Louis ten Vregelaar en laat de muziek u betoveren.

Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan de Mariakapel, die in 1988 werd ingericht. Deze intieme ruimte biedt een plek voor bezinning en gebed. Steek een kaarsje aan en vind rust in de serene atmosfeer van de kapel.

Kom op 29 mei 2023 naar de Lambertusbasiliek in Hengelo en laat u betoveren door de schoonheid, de geschiedenis en de spirituele sfeer van deze unieke neogotische kerk. De Open Kerkendag is dé gelegenheid om dit prachtige erfgoed te ontdek.

Adresgegevens

Enschedesestraat 1 7551 EE Hengelo
Map It

OPEN: 12:00 – 16:00