GERWEN | OUDE SINT CLEMENSKERK

De kerk stamt af uit ca 1420 en is daarmee de oudste kerk van de gemeente Nuenen. Door de jaren heen heeft de kerk veel te verduren gehad. Zo is de kerk in brand gestoken in de Tachtigjarige Oorlog, heeft hij stormen, orkanen en oorlogen meegemaakt. Steeds weer in het gebouw gerestaureerd, hoewel de sporen van verwoesting, herbouw en restauratie nog duidelijke zichtbaar zijn. Zo is het gat in het priesterkoor, toen de kerk door de Franse generaal Pichegru in 1975 als paardenstal werd gebruikt, nog duidelijk zichtbaar.

De grote bijzonderheid van het gebruik van deze kerk is, dat de inrichting en eredienst nog steeds conform de Middeleeuwse liturgie (Tridentijnse liturgie) is volgens het decreet van Paus Benedictus uit 2007. Daarnaast staat op het oude kerkhof een monumentje van het graf van Gordina de Groot, een bekend model van Vincent van Gogh op zijn schilderij De Aardappeleters (1885).

De kerk wordt beheerd door de Stichting Sint Jozef. Er zijn twee priesters aan de kerk verbonden, beiden lid van de Priesterbroederschap St. Pius X. De gelovigen bestaan uit gezinnen met (kleine) kinderen en gelovigen uit de omtrek die de oude liturgie waarderen.

Tijdens de Open Kerkendag is de kerk geopend van 13:00 tot 17:00. Gedurende de dag zijn vrijwilligers aanwezig in de kerk die uitleg kunnen verschaffen over het interieur en exterieur van het gebouw.

Bron afbeelding Reliwiki.

Heuvel 23