DEN HAAG – PASTOOR VAN ARS KERK

Rondleiding | Zuid-holland | Tentoonstelling |

In 1963 kreeg architect Aldo van Eyck (1918-1999) de opdracht een rooms-katholieke kerk te ontwerpen voor een nieuwe parochie in Kijkduin, aan de rand van ‘Meer en Bos’.

In 1969 werd de Heilige Pastoor van Ars-kerk ingewijd. Vriend en vijand spraken hun bewondering uit: het gebouw was gedurfd, uniek in zijn soort. De eigenzinnige Van Eyck, inmiddels professor in Delft, had gebroken met vrijwel alle bouwtradities binnen de katholieke kerk, zonder dat dit ten koste was gegaan van de sacrale sfeer.

De kerk is opgetrokken uit grote betonblokken en heeft, behalve aan de kant van het woonhuis, geen ramen maar koepels in de daken. Het gebouw oogt als een blokkendoos en wordt wel ‘de bunker’ genoemd. Is men eenmaal binnen dan raakt men onder de indruk van de rust, de ruimte en het licht, of zoals een bezoeker dat omschrijft: ’Dit gebouw speelt in op je zintuigen.’

De kerk bestaat uit twee lage delen, gescheiden door een hoog gedeelte dat de indruk geeft van een kathedraal, de Via Dolorosa, ook wel de ‘Straat’ genoemd. Aan een kant ligt de kerk als een catacombe waar de gelovigen zich verzamelen en aan de andere kant de Bergerie waar mensen elkaar ontmoeten bij een kop koffie.

Architecten, bouwkundestudenten en belangstellenden uit binnen- en buitenland komen de kerk bezichtigen. Ook u bent van harte welkom.

Adresgegevens

Aaltje Noordewierstraat 6
2551GA Den Haag

OPEN: 12.00 t/m 14.00