BREDA | THEATER DE AVENUE

Culinair |

Aan de Waterstraat staat een opvallend, kerkachtig gebouw. Het is echter al sinds 1890 geen kerk meer. Tegenwoordig is theater de Avenue in het gebouw gevestigd.

In 1680 werd aan de Waterstraat, toen een stille straat, een rooms-katholieke schuilkerk ingericht in een zeepziederij. Aan de buitenzijde mocht het gebouw niet als kerk herkenbaar zijn. In 1715 werd het huidige gebouw gebouwd, maar nog steeds met een fabriekachtige voorgevel. Tussen 1780 en 1814 werd het inwendig verfraaid.

In 1890 werd het kerkgebouw buiten gebruik gesteld toen de nieuwe kerk van Onze Lieve Vrouw Hemelvaart aan de Ginnekenstraat gereed kwam. De neogotische kerk aan de Ginnekenstraat is intussen gesloopt, maar het oude gebouw aan de Waterstraat bestaat nog steeds. In het interieur is de voormalige functie echter nog goed te herkennen. Op de bovenste verdieping staan de houten zuiltjes en is het stuukplafond van de schuilkerk nog aanwezig. In glas in lood de naam van de Sint Jozefkring, de gebruiker van het gebouw nadat het geen kerk meer was. Het koor van de kerk is niet meer herkenbaar. Hier bevindt zich de keuken. Aan de zijkant en aan de achterkant is het gebouw van buiten gewoon een grote keet.

Tegenwoordig zijn er in het theater verschillende soorten evenementen te bezoeken, zoals dinnershows, stand-up comedy, ingetogen huiskamerconcerten, trouwerijen en andere soorten feesten. Benieuwd geworden? Kom dan op bezoek tijdens de Open Kerkendag tussen 13:00 en 17:00.

theater de avenue

Waterstraat 5
4811 WZ Breda
www.de-avenue.nl

Openingstijden: 11:00-17:00

Let op: als u tijdens de Open Kerkendag een show wilt bezoeken moet u een kaartje kopen.