BREDA | SINT LAURENTIUSKERK

St. Laurentius. 1901-1902, door Joseph Cuypers (1861 – 1949) en Jan Stuyt (1868 – 1934). Driebeukige kruisbasiliek in neogotische trant, met ten dele vijfbeukig schip, koor geflankeerd door diagonaal geplaatste driezijdig gesloten kapellen, hoge vierkante kruisingstoren met hoektorens en achtkantige spits, vierkante traptorens aan weerszijden van de voorgevel. Inwendig natuurstenen zuilen met kapiteelloos teniet lopende schiebogen, metselwerk met natuurstenen banden en houten tongewelven met trekbalken over de hoofdbeuken. Belangrijk werk uit de overgangsperiode tussen de neo-gotiek en de nieuwe kerkelijke bouwkunst. Mechanisch torenuurwerk, C. van Dorst, is buiten gebruik gesteld.

Door zijn mooie akoestiek leent de kerk zich uitstekend voor concerten, die dan ook met een zekere regelmaat plaats vinden.

Bron afbeelding Henk Bakker.

Ginnekenweg 333,

4818 JA Breda